Aminokyseliny v potravinách: Esenciální i neesenciální

10. 11. 2021

Bílkoviny představují jednu ze tří hlavních živin.Tělo je však nepřijímá hotové, musí si je nejprve vyrobit a jako základní stavební látky slouží aminokyseliny. Existuje jich 20 a všechny jsou v podstatě nepostradatelné. 

Zhruba 20 % těla tvoří bílkoviny, které se účastní téměř všech biologických procesů. Jsou důležité nejen pro tvorbu a ochranu svalové hmoty, ale i pro normální funkce mozku a srdce a obecně pro celkové zdraví. Ovlivňují psychický stav a nízký příjem bílkovin může bránit duševní pohodě.

sportovní výživa
Aminokyseliny se hodně skloňují v souvislosti se sportovní výživou, budováním svalů a jejich regenerací i ochranou.

Co jsou aminokyseliny a k čemu jsou v lidském těle potřebné

Ke správnému fungování organismus potřebuje všech dvacet aminokyselin. Nedostatek byť jediné z nich může snížit tvorbu bílkovin a oslabit tak metabolismus i další tělesné funkce. Z tohoto důvodu je důležitá zdravá a vyvážená strava obsahující veškeré živiny. 

Některé si tělo dokáže částečně vyrobit, některé aminokyseliny získává jen z vybraných potravin. Doplňovat by se proto měly každý den. Bez aminokyselin, potažmo bílkovin, a dalších živin, vitaminů a minerálů není organismus schopen vykonávat tělesné i duševní funkce tak, jak má.

Jaké funkce v těle aminokyseliny zastávají:

  • ovlivňují funkce všech vnitřních orgánů, šlach a tepen,
  • jsou nezbytné pro funkce nervového, hormonálního a imunitního systému,
  • podílí se na tvorbě tkání, jejich opravě a hojení v případě narušení,
  • účastní se přenosu signálů mezi jednotlivými částmi těla,
  • hrají zásadní roli při zpracování, přepravě a skladování živin,
  • pomáhají při depresích, oparech, chronických bolestech, ale i hubnutí a silových sportech

Rozdělení na esenciální a neesenciální aminokyseliny

Aminokyseliny dělíme na dvě základní skupiny: esenciální a neesenciální aminokyseliny. 

Neesenciálních neboli postradatelných aminokyselin je 11 a tělo si je dokáže zčásti vyrobit samo. Zbývajících 9 aminokyselin přijímá pouze z potravin, nazývají se esenciální, česky také nepostradatelné.

V odbornější literatuře lze narazit na číslo 23. Navíc uvádí aminokyseliny 3-hydroxyprolin a 4-hydroxyprolin, které jsou odvozené od prolinu, a třetí odvozenou od cysteinu.

Esenciální (nepostradatelné) aminokyseliny:

Poloesenciální aminokyselina:

  • arginin

Neesenciální (postradatelné) aminokyseliny:

  • glycin,
  • prolin,
  • cystein,
  • alanin,
  • serin,
  • tyrosin,
  • asparagin, kyselina asparagová,
  • glutamin, kyselina glutamová,
  • hydroxyprolin,
  • citrulin.

Jsou nepostradatelné aminokyseliny důležitější než esenciální?

Označení “nepostradatelné” je zavádějící, jelikož snadno vyvolává dojem, že jsou důležitější. Pokud se tělu nedostává některá z “postradatelných” aminokyselin, jednoduše si ji vyrobí. U esenciálních to neumí, a musí se bez ní či nich obejít, což vede k omezení řady funkcí. 

Z pohledu vývoje se však otázka “postradatelnosti a nepostradatelnosti” jeví opačně. Buňky živiny původně přijímaly jenom zvenčí. Teprve o mnoho let později se musely naučit některé živiny vyrábět, pokud chtěly přežít. S rozvojem života přibývalo organismů vyžadujících stejné živiny a živin tudíž ubývalo. 

Postradatelné aminokyseliny jsou tedy významnější. Jsou nezbytné pro zajištění základních životních procesů. Bez nich by buňka zahynula. Naopak bez esenciálních se po určitou dobu tělo obejde a je schopno zajistit všechny životní funkce byť s jistými omezeními. Jejich nedostatek však nepředstavuje bezprostřední ohrožení života.

aminokyseliny
K bezproblémovému fungování jsou nezbytné všechny aminokyseliny. Ty, které potřebuje k přežití, si však v případě nouze dokáže i vyrobit.

Stručný popis účinků aminokyselin

  • Alanin: účastní se metabolismu glukózy tak, že napomáhá jejímu využití a přeměně v energii, dále se podílí na metabolismu dusíku a detoxikaci v játrech.
  • Asparagin: podporuje normální funkce nervového systému a je potřebný pro přenos nervových vzruchů. Kyselina asparagová snižuje stavy únavy, podporuje vytrvalost a stejně jako asparagin ovlivňuje nervovou soustavu.
  • Cystein: působí jako antioxidant proti volným radikálům, především toxinům nikotinu a tabáku.
  • Kyselina glutamová: je nutná k tvorbě glutaminu. Nadbytek může negativně ovlivnit zdraví. V některých případě se využívá při léčbě nemocí degradace mozkové tkáně (Parkinsonova choroba, schizofrenie, mentální retardace atd.).
  • Glutamin: jde o nejvíc zastoupenou aminokyselinu ve svalech. Má mírné anabolické účinky a zlepšuje regeneraci svalových vláken, dále posiluje imunitní systém, trávicí ústrojí a je důležitý i pro činnost mozku.
  • Glycin: je potřebný pro tvorbu kreatinu, růst a ochranu svalové hmoty.
  • Prolin: přezdívá se mu také aminokyselina mládí. Je hlavní součástí kolagenu, který je důležitý pro hladkou pleť bez vrásek a zlepšuje hojení ran.
  • Serin a tyrosin: jsou součástí hormonů adrenalinu a noradrenalinu, které hrají roli při zvládání stresových situací.
  • Arginin: podílí se na uvolňování inzulinu a růstového hormonu. Rozkládá se na oxid dusnatý a citrulin. Oxid dusnatý rozšiřuje cévy a urychluje přenos živin ke svalovým buňkám během cvičení.
  • Histidin: tělo z něj vyrábí histamin, hormon zásadní pro funkce bílých krvinek a pro správné imunitní reakce a chrání buňky v centrální nervové soustavě. Váže na sebe těžké kovy a je proto důležitý pro přirozenou detoxikaci.
  • Valin: přispívá k normálnímu fungování mozku, snižuje únavu a brání rozkladu bílkovin.
  • Leucin: podporuje syntézu bílkovin, stimuluje růst a regeneruje svaly. Ve sportovní výživě se používá označení BCAA.
  • Isoleucin: reguluje spotřebu glukózy, kterou využívá jako rychlou energii pro svaly.
  • Methionin: účastní se biosyntézy bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.
  • Threonin: zvyšuje pevnost a zlepšuje pružnost pojivových tkání, vyživuje kosti a zuby. Je rovněž součástí významných protilátek.  
  • Lysin: je důležitý pro využití vápníku a mastných kyselin. Podílí se na správném růstu a vývoji kostí u dětí a v dospělosti se používá proti vráskám.
  • Tryptofan: látka potřebná pro tvorbu vitaminu B3 (niacinu) a melatoninu (hormon spánku), v těle se mění na serotonin (hormon dobré nálady), používá se při léčbě nespavosti, depresí, ale i hyperaktivity u dětí.  
  • Fenylalanin: zvyšuje odolnost vůči stresu, zlepšuje paměť a přispívá k duševní pohodě a sexuální výkonnosti.

Aminokyseliny budují svaly a podporují hubnutí 

Z esenciálních aminokyselin jsou vyzdvihovány zejména tři – leucin, isoleucin a valin, které jsou označovány jako BCAA. Tělo je využívá jako pohon pro budování nových svalů a jejich regeneraci. 

[content-egg-block template=offers_list_no_price btn_text=“Více informací“]

Důležité jsou také při ochraně stávající svalové hmoty například při redukční dietě, kdy je účelem ztrácet tuk nikoliv těžce nabyté svaly. Některé studie naznačují, že také stimulují odbourávání tuku.

aminokyseliny - doplňky stravy
Na doplňcích stravy s aminokyselinami “ujíždí” zejména sportovci.

Kde všude se aminokyseliny nachází

Aminokyseliny získáváme jak z rostlinných, tak i živočišných zdrojů. Existuje mezi nimi několik poměrně zásadních rozdílů. I zde však platí, že pro funkce a zdraví je nejvhodnější aminokyseliny přijímat z obou zdrojů.

Živočišné a rostlinné zdroje aminokyselin

Živočišné jsou lepší v tom, že obsahují všechny aminokyseliny ve vyváženém poměru. Rostlinné zdroje obsahují vždy jen některé z nich, a proto je nutné, aby lidé nekonzumující maso, dbali na správnou kombinaci rostlinných zdrojů. Výjimkou je sója, pohanka a quinoa, jež obsahují všech 9 aminokyselin.

To ale neznamená, že by rostlinné bílkoviny byly méně kvalitní. Při správné kombinaci lze získat všechny aminokyseliny. Je to však výrazně náročnější. U živočišných potravin zase hrozí zdravotní rizika, pokud se konzumují v nadměrném množství nebo jsou preferovány méně hodnotnější zdroje.

Základní rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými zdroji

Živočišné zdroje:

  • nejlepší zdroje obsahují všechny aminokyseliny v dokonalém poměru, 
  • mohou zvyšovat krevní tlak a riziko vzniku srdečně-cévních chorob.

Rostlinné zdroje:

  • jednotlivé zdroje obsahují pouze některé aminokyseliny, 
  • obsahují vlákninu podporující zdravé trávení a snižují riziko vzniku některých chorob kardiovaskulárního systému,
  • čistě rostlinné stravování vyžaduje precizní kombinaci rostlinných potravin, pak může být považována za dostatečně vyváženou.
hrách
Významný zdroj aminokyselin v rostlinné říší představují luštěniny. Například ze zeleného hrášku se vyrábí vysoce kvalitní rostlinný sušený protein.

Nejlepší přírodní zdroje aminokyselin

Živočišné zdroje

  • maso: vepřové, hovězí, kuřecí, krůtí a další,
  • ryby: losos, tuňák, treska, 
  • mléko a tvaroh: v podstatě jde o “přirozenou proteinovou směs”, 
  • vejce: univerzální zdroj všech aminokyselin.

[irp posts=“6138″]

Rostlinné zdroje

  • mořské řasy: spirulina
  • zelenina: dýně, řeřicha, listová zelenina, špenát, brokolice, květák, křen,
  • ovoce: avokádo, fíky, banány, jablka, pomeranč, meloun, švestky,
  • obiloviny: rýže a rýžový protein, oves, pšenice, žito, pohanka, kukuřice, quinoa,
  • luštěniny: hrách, sója, čočka, cizrna, fazole, arašídy,
  • ořechy a semínka: chia, slunečnicová, konopná a sezamová semínka, mandle, klíčky.

NÁŠ TIP, JAK SPRÁVNĚ KOMBINOVAT ROSTLINNÉ ZDROJE BÍLKOVIN: Luštěniny jsou nejlepší v kombinaci s obilovinami, ořechy a semínky, k obilovinám se hodí různé luštěniny, zeleninu kombinujte s luštěninami, obilninami, ořechy a semínky a ořechy a semínka jezte s luštěninami a zeleninou.

Závěrečné shrnutí: Bez aminokyselin by nebyly nejen svaly, ale ani žádný život

  • jsou životně důležité pro tělesné funkce, jako je tvorba a obnova tkání, vstřebávání živin a syntézu bílkovin,
  • budují, chrání a regenerují svalovou hmotu,
  • podporují sportovní výkony i hubnutí,
  • přispívají k lepší náladě a zlepšují spánek, 
  • nachází se v potravinách rostlinného i živočišného původu.

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.