Bezezbytková dieta nejen při onemocnění střev: Jak funguje?

24. 5. 2023

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o bezezbytkové dietě, dost možná si pod ní představíte dietu, při které se dojídá vše až do posledního sousta. Tak snadné to ale není.

Ve skutečnosti se však jedná o typ léčebné výživy, která je určena pro osoby se záněty střev nebo jinými onemocněními zažívacího traktu. Bezezbytková dieta je také známá pod názvy jako dieta s nízkým obsahem vlákniny nebo dieta s nízkým obsahem reziduí. V čem tato dieta spočívá?

Princip bezezbytkové diety

Hlavním cílem bezezbytkové diety je minimalizovat nestrávenou část potravin a zabránit tak podráždění střevní sliznice. Jednoduše řečeno, bezezbytková dieta ze zdravotních důvodů vylučuje potraviny, které se špatně tráví. Tyto potraviny zanechávají ve stolici „zbytky“, které u některých lidí dráždí střevo a způsobují jim nepříjemné potíže.

Základem bezezbytkové diety je lehce stravitelná strava a nenadýmavé potraviny, díky kterým ve střevech nezůstávají nestravitelné zbytky. Z jídelníčku je proto nutné vyřadit těžce stravitelná, nadýmavá, příliš tučná a smažená jídla. Stravu je vhodné si rozdělit do menších porcí a jíst 5–6× denně.

Ve stravě je také potřeba snížit příjem potravin bohatých na vlákninu včetně celozrnných potravin, luštěnin, nadýmavých druhů zeleniny, slupek i pecek z ovoce a zeleniny. Z jídelníčku se eliminují také další nestravitelné složky, jako je kůže nebo kůrka z masa, nezralé ovoce a dráždivé druhy koření. Omezený výběr potravin i technologický postup šetří střevo mechanicky, ale také chemicky.

[irp posts=“52241″]

Pro koho je bezezbytková dieta vhodná?

Vláknina je pro většinu lidí nezbytnou součástí zdravého jídelníčku a podporuje správnou činnost trávení i střevní mikrobiom. Pro některé jedince však může představovat problém – vyšší přísun vlákniny může být rizikový pro osoby se specifickými potížemi trávicího systému.

Bezezbytková dieta je nejčastěji doporučována:

  • při idiopatických střevních zánětech – Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida (ve fázi remise neboli přechodného zlepšení stavu není bezezbytková dieta nutná)
  • před a po operaci střev
  • při střevní neprůchodnosti
  • před kolonoskopií
  • při nádorových onemocněních pod lékařským dohledem
  • krátkodobě po akutním průjmovém onemocnění
bezezbytková dieta a kolonoskopie
Před kolonoskopií oceníte dietu beze zbytků. Příprava pak půjde snáz.

[irp posts=“239951″]

Nezačínejte s dietou sami

Bezezbytkovou dietu lze dodržovat pouze po doporučení lékařem či nutričním terapeutem. Rozhodně byste si bezezbytkovou dietu neměli ordinovat sami a vyřazovat vlákninu z jídelníčku bez odborného doporučení. 

Vláknina je totiž velmi důležitá pro zdraví, zajišťuje správné fungování trávicího traktu a slouží jako potrava pro prospěšné baterie v našich střevech. Díky syticímu efektu a schopnosti zpomalit vstřebávání některých živin ze stravy (sacharidy, cholesterol) může navíc pomáhat s hubnutím.

Kromě toho potraviny obsahující vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné obiloviny) dodávají tělu důležité vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Pokud vám tedy lékař nebo jiný odborník nestanovil dodržování bezezbytkové diety, měli byste konzumovat pestrou a vyváženou stravu s dostatkem všech živin včetně vlákniny, které vaše tělo potřebuje ke správnému fungování.

Jak je to s vlákninou

Doporučená denní dávka vlákniny u zdravých lidí se pohybuje v rozmezí 25 až 35 gramů. Pokud vám ovšem byla předepsána bezezbytková dieta, měli byste na tato doporučení zapomenout – alespoň krátkodobě. U bezezbytkové diety by se nemělo konzumovat více než 10 až 15 gramů vlákniny denně. Od toho se odvíjí také určitá omezení v jídelníčku.

Jaké potraviny jíst?

Maso – libové, bez viditelného tuku a šlach, doměkka upravené kuřecí, krůtí, hovězí zadní, vepřová kýta a panenka, králík, ryby (konzumujeme bez kůže) telecí, jehněčí, libová šunka s vysokým podílem masa
Výrobky z bílé mouky – lehce stravitelné sacharidy jsou při bezezbytkové dietě mnohem lepší volbou než celozrnné zdroje sacharidů starší bílé netučné pečivo bez posypu – bílý chléb, rohlíky, suchary, veka, piškoty, sušenky z bílé mouky, starší netučná vánočka, těstoviny z rafinované (bílé) mouky, bílá rýže, vařené brambory bez slupky, bramborová kaše s trochou mléka bez másla, bramborový knedlík, vídeňský knedlík, krupicový knedlík, krupicové a jemné noky
Ovoce – vhodné jsou zralé, nenadýmavé druhy bez slupky a semínek banány, jablka bez slupky a jader, broskve bez slupky a pecky, meruňky bez slupky a pecky, nektarinky bez slupky a pecky, ovocné šťávy bez dužiny, slupek a semínek, meloun bez pecek, ovocné přesnídávky, džemy
Zelenina – musí být doměkka upravená, najemno nastrouhaná nebo dobře rozmixovaná, a volíme nenadýmavé druhy bez slupky a semínek mrkev a karotka, malé množství celeru a petržele, špenátový protlak (bez česneku) rajčatový protlak, mrkvová šťáva, najemno nakrájený hlávkový salát, červená řepa, dýně, cuketa bez slupky a semínek
Mléko a mléčné výrobky – zařazujeme podle individuální snášenlivosti, volíme malé množství méně tučných mléčných výrobků nízkotučné a polotučné mléko při přípravě jídla (nepodáváme samostatně) tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, bílé jogurty do 3 % tuku, nízkotučný tvaroh, zakysané mléčné výrobky (neochucený kefír, acidofilní mléko) cottage sýr, mozzarella light, žervé, nízkotučná Lučina
Vejce – ideálně konzumovat v rámci pokrmu, samostatně jen v omezené míře, neupravují se na tuku celá vejce – 1 ks/den, bílky neomezeně
Tuky – přidáváme až do hotového pokrmu v množství do 10 g na porci kvalitní rostlinné oleje (olivový, avokádový, řepkový, lněný) čerstvé máslo
   
Koření a ochucovadla – nedráždivé a nenadýmavé menší množství soli, bylinky – petrželová nať, pažitka, kopr, majoránka, mletá sladká paprika, vývar z kmínu a hub, vývar z bobkového listu a nového koření, skořice, citronová a pomerančová šťáva, vanilka, med
Polévky – vybíráme libové vývary nebo polévky z povolených druhů zeleniny bramborová, lisovaná špenátová, mrkvová lisovaná, rajská z protlaku s rýží, vývar z libového drůbežího nebo hovězího masa (odstraníme viditelný tuk) obilninové polévky – rýžová, lisovaná vločková
Sladkosti a dezerty – v omezeném množství pouze pro zpestření jídelníčku, sáhneme po variantách s nižším obsahem tuku moučníky z piškotového, odpalovaného a tvarohového těsta, piškoty, nákypy, pudink, žemlovka, ovocné rosoly
Omáčky rajská, dietní svíčková (z prolisované kořenové zeleniny)
Nápoje – je potřeba dbát na dostatečný pitný režim (cca 2 litry tekutin denně) voda, slabý zelený čaj, bylinkový čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy nebo džusy
bezezbytková dieta
Můžete si i pochutnat. 🙂

Na co si dát pozor?

  • celozrnné výrobky – celozrnná mouka, celozrnné pečivo, natural (celozrnná) rýže, celozrnný kuskus, celozrnné těstoviny, müsli, celozrnné cereálie
  • nadýmavé a těžce stravitelné pečivo – čerstvé pečivo, pečivo a chléb se semínky, kynuté pečivo, linecké a listové těsto
  • luštěniny
  • houby
  • ořechy a semínka
  • vnitřnosti
  • tučná masa a uzeniny – tučné části hovězího a vepřového masa, kachna, husa, klobásy, salámy, paštiky, škvarky, prejt, jitrnice, jelita, slanina, uzená masa, skopové, tučné ryby, masové konzervy, maso s kůrkou
  • tučné mléčné výrobky – šlehačka, smetana, smetanové jogurty, tučné sýry, tučný tvaroh, plísňové sýry, kupované pomazánky
  • rybí pokrmy – sardinky, kaviár, očka, ryby s kůží
  • zelenina čerstvá, nadýmavá a těžce stravitelná – kapusta, zelí, květák, brokolice, cibule, česnek, ředkvičky, kukuřice, rajčata, kedlubny, paprika, okurky, nakládaná a sterilovaná zelenina
  • ovoce s peckou, slupkou a semínky nebo nadýmavé – ananas, třešně, jahody, maliny, ostružiny, kiwi, rybíz, hrušky (nadýmají)
  • přílohy – kynuté knedlíky, hranolky, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus, bramborový salát, kroupy, rýže natural (celozrnná), krokety, smažené brambory, brambory se slupkou
  • tuky – sádlo, lůj, slanina, škvarky, kokosový a palmový tuk
  • dezerty a sladkosti – krémové dorty, dorty a zákusky s těžce stravitelným ovocem a semínky, zákusky plněné sladkými krémy nebo tučnými polevami, smažené pečivo, semínkové nebo ořechové sušenky, ořechové pokrmy, sušenky s krémovými náplněmi, čokoláda, zmrzlina, dezerty z listového či kynutého těsta, domácí vánočka
  • nápoje – alkohol, káva, kakao, horká čokoláda, mléko jako samostatný pokrm, perlivé nápoje, energetické nápoje, Coca Cola
  • dráždivá koření a ochucovadla – chilli, kari, hořčice, bujón, pepř, česnek, cibule, sójová omáčka, majonéza, tatarská omáčka, hotové dresinky
  • ostatní – chipsy, křupky, pizza, polotovary, instantní pokrmy, smetanové omáčky

Záleží i na úpravě pokrmů

Všechny pokrmy musí být vařené nebo dušené do měkka, bez slupek, zrníček a kůrek. Při přípravě jídel používáme vaření, dušení, přípravu v páře, pečení v alobalu a pečení bez tuku na vodě pod poklicí, aby se netvořila kůrka a pokrm pravidelně podléváme.

Při přípravě jídla nepoužíváme olej nebo jiný tuk, jíšku, ani osmažený cibulový základ pod maso, protože tak dochází k přepalování tuků, které dráždí střevo. Pokrmy můžeme zahustit rozmixovanou zeleninou z povolených druhů, nastrouhaným bramborem nebo Solamylem.

Trocha tuku do jídel patří

Malé množství tuku (maximálně 10 gramů na porci) přidáváme až do hotového pokrmu, aby nedocházelo k jeho přepalování. Vhodné jsou kvalitní rostlinné oleje nebo máslo. Mezi nevhodné postupy úpravy patří smažení, fritování, grilování a pečení, restování nebo opékání na tuku.

nevhodné úpravy jídel
Na pečení při této dietě raději zapomeňte.

Dochucení jídel

K dochucení pokrmů se používá malé množství soli a preferuje se nedráždivé koření – mletá červená paprika, vývar z cibule, kmínu, bobkového listu nebo nového koření. V menší míře je možné použít i vývar z hub (ne samotné houby) a citronovou šťávu. Vhodnými dochucovadly jsou zejména bylinky a zelené natě, jako je petrželová a celerová nať, kopr, majoránka, bazalka. Nepoužívá se pikantní koření a ocet.

Bezezbytková dieta – vzorový jídelníček

Den 1

  • Snídaně: Rohlík s máslem a meruňkovým džemem
  • Svačina: Kefír nebo acidofilní mléko
  • Oběd: Rajská omáčka s libovým hovězím masem, těstoviny
  • Svačina: Strouhané jablko s mrkví
  • Večeře: Veka s pomazánkou z kořenové zeleniny, nízkotučného tvarohu a žervé

Den 2:

  • Snídaně: Bílý chléb s pažitkovým žervé a libovou šunkou
  • Svačina: Banán
  • Oběd: Rizoto s mrkví a kuřecím masem
  • Svačina: Suchary s tvrdým sýrem 30 % tuku v sušině
  • Večeře: Dušená treska s vařenými brambory a máslem, rajčatová šťáva

Den 3:

  • Snídaně: Palačinky s nízkotučným tvarohem a strouhaným jablkem
  • Svačina: Meruňkový kompot (bez slupky)
  • Oběd: Rýže se špenátem (protlak) a mozzarellou light
  • Svačina: Bílý jogurt 3 % tuku s medem
  • Večeře: Krůtí plátek s dušenou mrkví a vařenými brambory

Klady a zápory bezezbytkové diety

Klady Zápory
lehce stravitelná nedostatek vlákniny
snížený obsah tuku nízký příjem zdravých tuků
léčebné využití riziko nedostatku některých vitaminů a minerálních látek
energeticky plnohodnotná strava (při správném sestavení jídelníčku) úzký výběr potravin

Shrnutí: Bezezbytková dieta může krátkodobě pomoci

  • Vzhledem k tomu, že se jedná o dietu s nízkým obsahem vlákniny, neměli byste jí dodržovat po celý život
  • Bezezbytková dieta by měla být předepsána pouze krátkodobě u lidí, kteří mají problémy s onemocněním střev – hlavně ve fázi vzplanutí potíží. V takovém případě je dobrým prostředkem ke snížení projevů střevních onemocnění. Dodržování bezezbytkové diety se řídí pokyny lékaře nebo nutričního terapeuta.
  • U zdravých lidí nemá dodržování bezezbytkové stravy význam, naopak její neuvážené aplikování může způsobit nutriční nedostatky (zejména nedostatek některých vitaminů a minerálních látek) a zdravotní problémy (zácpa a trávicí problémy v důsledku nízkého příjmu vlákniny). Z tohoto důvodu by rozhodně neměla být užívána jako dieta pro hubnutí.

Zdroje

  1. Vanhauwaert, E., Matthys, C., Verdonck, L., & De Preter, V. (2015). Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Advances in Nutrition, 6(6), 820–827.
  2. Sorathia, A. Z., & Sorathia, S. J. (2022). Low Residue Diet. [Updated 2022 Apr 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557693/
  3. https://www.mc-praha.cz/mcp/wp-content/uploads/2020/12/Bezezbytkov%C3%A1-dieta.pdf
  4. https://zivotbezstreva.cz/domaci-parenteralni-vyziva/rady-a-tipy-dpv/bezezbytkova-dieta/

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.