Existují dvě hlavní formy “déčka”: D2 a D3. Liší se původem i účinností a je velký rozdíl mezi tím, zda přijímáte první či druhou formu. Nejlepší samozřejmě je tělu doplňovat varianty obě, jedna z variant je však účinnější. Zjistěte, která to je a proč.
Zásadní rozdíl spočívá v původu. Zatímco vitamin D2 produkují rostliny, tedy houby, vitamin D3 obsahují potraviny živočišného původu, jako jsou sledi, losos, tuňák, hovězí játra a další živočišné zdroje déčka.
D2 “ergokalciferol” pochází z rostlin
Odborně se nazývá ergokalciferol a nachází se ve zdrojích rostlinného původu. Konkrétně se jedná o houby a vedle nich kvasinky a droždí. Obsahují sloučeninu ergosterol, která má stejné funkce jako cholesterol u živočichů. Působením slunečního záření se mění na vitamin D2.
[irp posts=“56428″]
Které houby jsou nejlepším zdrojem vitaminu D2
Nejvíce ho obsahují houby volně rostoucí na slunci, nejméně houby pěstované bez přístupu přirozeného slunečního záření či dokonce ve tmě. Obsah vitaminu D2 v houbách ovlivňují klimatické podmínky, míra a intenzita slunečního záření, ale také druh houby.
Houby dle obsahu vitaminu D2 (ve 100 g sušených hub):
- jidášovo ucho: 637 µg,
- shiitake: 267 µg,
- hlíva ústřičná: 26 µg,
- žampióny: 51,2 µg.
Vitamin D2 obsahují jen čerstvé a usušené houby. Houby naložené ve slaném nálevu déčko neobsahují. Nejsou-li houby vystaveny slunci delší dobu, obsah prospěšných látek klesá. Nízká spolehlivost je důvod, proč není doporučeno vitamin D doplňovat pouze z rostlinných zdrojů.
VÍTE, ŽE LZE V NASBÍRANÝCH HOUBÁCH OBSAH D2 ZVÝŠIT? Při sušení houby na 2 až 3 hodiny vystavte sluníčku, a poté je dosušte v suchu a temnu. Chuť to nijak neovlivní.

D3 “cholekalciferol” je živočišného původu
Obsahují jej pouze někteří živočichové a z nich vyrobené či získané živočišné produkty.
Živočišné zdroje obsahující vitamin D3:
- losos,
- sleď,
- sardinky,
- tuňák,
- tresčí játra,
- krevety,
- hovězí játra,
- vepřové sádlo a slanina,
- vajíčka a mléko.
Cholekalciferol je nezbytný pro správné vstřebání a využití vápníku, minerálu důležitého pro zdravé kosti a zuby, který zároveň napomáhá správnému fungování organismu.
Nejvýznamnějším zdrojem vitaminu D3 je sluneční záření. Stačí kůži každý den vystavit slunci na několik minut a o denní dávku je postaráno. V případě nedostatku slunečního svitu vitamin D3 dodají tělu živočišné zdroje či doplňky stravy.
Která forma je lepší? Je účinnější D2 nebo D3?
Obě formy vitaminu D vznikají působením slunečního ultrafialového záření B (UVB), které způsobuje přeměnu sloučeniny:
- ergosterolu v rostlinných olejích u vitaminu D2,
- 7-dehydrocholesterolu v kůži živočichů u vitaminu D3.
Obě formy déčka v játrech metabolizují na kalcifediol, odborně 25-hydroxyvitamin D2 a 25-hydroxyvitamin D3. Podle vědeckých studií je D2 méně účinnější při zvyšování hladiny kalcifediolu v krvi než D3.
Kromě původu se oba druhy odlišují v účinnosti. Vstřebatelnost je stejná, avšak z hlediska účinnosti je zejména ve vyšších dávkách účinnější vitamin D3 a to až čtyřnásobně oproti D2.
[irp posts=“54757″]
Kdy a proč užívat doplňky stravy
Nedostatek “déčka” způsobuje vážné zdravotní problémy. Při nižším příjmu, než zní doporučená denní dávka (400 IU vitaminu D denně), je vhodné jej tělu doplňovat prostřednictvím speciálních doplňků stravy.
[ninja_tables id=“54913″]
Podoby doplňků stravy obsahující vitamin D:
- rybí olej,
- kapky,
- tablety,
- tobolky,
- oleje,
- gumoví medvídci pro děti.
Toto doporučení platí rovněž pro ty, kteří z nejrůznějších důvodu odmítají konzumaci masa a v krajních případech i živočišné produkty, které nevyžadují usmrcení zvířete (např. mléko, vajíčka a sýry). Týká se to vegetariánů, veganů, lidí na přísné raw stravě a jiných extrémních stylů stravování.

Když doplněk stravy, tak s vitaminem D3
Obě formy vitaminu D se přidávají do potravinových doplňků stravy. Výroba vitaminu D2 vychází levněji, a proto se používá k obohacování vybraných potravin, jako je mléko, pomerančový džus, jogurty a další. Doporučeny jsou doplňky stravy obsahující D3.
Podle některých odborníků jsou doplňky stravy obsahující ergokalciferol totiž méně účinné než doplňky s cholekalciferolem. Vitamin D2 je údajně citlivější na vlhkost a změny teplot. Zatím to však nebylo dostatečně vědecky prokázané. Doplňky stravy udržujte na suchém místě bez přímého slunečního světla.
VÍTE, OD KDY SE VITAMIN D VYRÁBÍ UMĚLE? Chemicky byl vit. D2 charakterizován v roce 1932 ultrafialovým zářením ergosterolu z kvasinek a D3 od roku 1936 stejným způsobem sloučeniny 7-dehydrocholesterolu z lanolinu.
Závěrečné shrnutí: Vitamin D3 je účinnější než D2
Ideální je tělu doplňovat obě formy, zásadnější je však příjem D3 neboli cholekalciferolu. Pamatujte si, že:
- se jedná o živočišnou formu,
- hlavními zdroji vit. D3 jsou mořské ryby a plody, hovězí játra, vajíčka a mléko,
- větší množství déčka obsahují houby nasbírané v lese, než zakoupené v obchodě,
- preferujte doplňky stravy obsahující vitamin D3.