Jednoduchý dubnový jídelníček ze základních surovin

10. 4. 2020

Chcete vařit jednoduše, rychle a zároveň zdravě? Používejte základní suroviny a zaměřte se především na ty, kterým v dubnu vrcholí sezóna.

Výhody základních surovin

Při vytváření zdravého jídelníčku se vám vyplatí orientace na nezpracované základní potraviny. Získáte z nich bílkoviny, kvalitní sacharidy, zdravé tuky a většinu důležitých mikroživin. Díky základním surovinám, jako jsou celá zrna obilovin, luštěniny, ovoce, zelenina, vejce, maso, ořechy a semínka, budete mít více energie a větší šanci udržet si váhu nebo shodit nadbytečná kila.

Proč jíst lokálně a sezónně?

Chcete-li jíst zdravě a kvalitně, zaměřte se na českou produkci. Sezónní zelenina a ovoce v sobě ukrývají velké množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které vaše tělo v daném období nejvíc potřebuje. Čerstvé sezónní potraviny navíc chutnají mnohem lépe než exotické ovoce, které k nám nedozrálé cestuje přes půlku světa.

Na výhody lokálních surovin upozorňují také odborníci z projektu Vím, co jím:

Lidský organismus je dlouhodobě navyknutý konzumovat potraviny vypěstované v našem podnebném pásu a klimatických podmínkách. Nákup těchto potravin je navíc i cenově výhodnější. Koš sezónního ovoce a zeleniny je možné koupit až o třetinu levněji než mimo sezónu.

[the_ad_placement id=“umisteni-jidelnicky“]

Top 10 sezónních potravin pro duben

  1. Cibule
  2. Jarní cibulka
  3. Chřest
  4. Nové brambory
  5. Polníček
  6. Rebarbora
  7. Řeřicha
  8. Ředkvičky
  9. Medvědí česnek
  10. Jehněčí maso

[irp posts=“29565″]

Pondělí

Snídaně: Bezlepkové lívance bohaté na omega-3 s hruškou

Svačina: Banán

Oběd: Pečené kuřecí medailonky s cuketou a mrkví s tymiánem, nové brambory s libečkem

Svačina: Kefír a mandarinka

Večeře: Veganské špagety s koriandrem a medvědím česnekem

Úterý

Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody

Svačina: Jablko

Oběd: Caesar salát s vejcem a vepřovou panenkou

Svačina: Datlová tyčinka

Večeře: Špenátové palačinky s kozím sýrem a sušenými rajčaty

Středa

Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble

Svačina: Domácí ovesné sušenky

Oběd: Přírodní kuřecí steak s kuskusem a pestem z medvědího česneku

Svačina: Hrst oříšků

Večeře: Chřestové rizoto s parmazánem

Čtvrtek

Snídaně: Ovocné müsli zalité mandlovým mlékem

Svačina: Špenátové smoothie s banánem a datlemi

Oběd: Grilovaná štika s bulgurem a okurkovým salátem

Svačina: Salát caprese s rajčaty, mozzarellou a čerstvou bazalkou

Večeře: Celozrnný chléb s ředkvičkovou pomazánkou z čerstvého sýra

Pátek

Snídaně: Pohanková kaše s pečenou hruškou a javorovým sirupem

Svačina: Ovocné smoothie plné vitaminů

Oběd: Celozrnné špagety s bolognskou omáčkou

Svačina: Tvaroh s rozinkami a vlašskými ořechy

Večeře: Míchaná vajíčka s jarní cibulkou a ředkvičkami, žitný chléb

Sobota

Snídaně: Špaldové vafle s rýžovým sirupem a borůvkami

Svačina: Hrst sušeného ovoce

Oběd: Pohankové čevabčiči z trouby, vařené nové brambory

Svačina: Kokosový jogurt s domácí marmeládou

Večeře: Cuketový koláč s tofu

Neděle

Snídaně: Bílý jogurt s domácí granolou a sušeným ovocem

Svačina: Proteinový pudink s banánem a lesními plody

Oběd: Pečená jehněčí kýta s jáhly a zeleninovým ratatouille

Svačina: Jablko s mandlovým máslem

Večeře: Hrášková polévka s baby špenátem a kadeřávkem, celozrnný chléb

Přejeme dobrou chuť 🙂

TIP: Vyzkoušejte také jarní sezónní jídelníček podle výživové poradkyně Sandry.

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Další články

Dietní jídelníček inspirovaný Španělskem I.
3. adventní jídelníček

3. adventní jídelníček

16. 12. 2016
Sandra Figalová