Minerál křemík: Jaké funkce zastává, proč je jeho nedostatek chybou a kde jej najdeme

8. 12. 2021

V souvislosti s fungováním lidského organismu se o křemíku nepíší stohy článků jako například o vitaminech C či D. Tělo jej obsahuje stopové množství a málokdo ví, které potraviny tento opomíjený minerál obsahují. To však neznamená, že pro člověka nemá žádný přínos. Právě naopak.

Křemík patří k nejméně známým, dalo by se říci až přehlíženým minerálům. Pro naše zdraví je přitom nenahraditelný. Jen málokdo ví, že po zinku a železu jde o 3. nejvíce zastoupený stopový prvek v lidském těle. 

Co se týče prvků obecně, je 2. nejrozšířenější prvek hned po kyslíku. V podobě oxidu křemičitého nebo kyseliny křemičité se nachází všude kolem nás, především v horninách a půdě. V čem spočívá význam tohoto nepostradatelného minerálu pro lidské zdraví?

Co je křemík a jaký má vliv na zdraví

Lidské tělo obsahuje přibližně 140 až 700 mg křemíku. Najdeme jej téměř ve všech tkáních, nejvíce však v pojivových tkání a orgánech, které obsahují pojivovou tkáň. Mezi ně patří průdušnice (trachea), srdečnice (aorta), kosti, šlachy, kůže a její adnexa neboli připojené orgány nehty a vlasy

Naopak ve svalech a parenchymových orgánech (játra, plíce, ledviny), které jsou tvořeny především vazivovým stromatem a pojivové tkáně obsahují minimum, je jeho koncentrace 4 až 5× nižší.

Obsah křemíku v těle klesá s přibývajícím věkem. Vinen je vnitřní orgán brzlík (thymus), který je odpovědný za jeho vstřebávání a využití, a který postupně nahrazuje tuková tkáň.

Zajímavé také je, že křemík najdeme pouze ve zdravých tkáních. Při poškození, případně změně tkáně se obsah křemíku sníží. To má za následek i horší funkce tkáně. Nízká hladina křemíku bývá běžná u patologických stavů, jako je ateroskleróza a nádory.

Největší účinky křemíku na zdraví:

  • podporuje správný vývoj a růst kostí,
  • je důležitý pro tvorbu kolagenu a všech pojivových tkání,
  • jeho sloučeniny fungují jako aktivátor enzymů,
  • pomáhá regulovat metabolické pochody v organismu,
  • do určité míry reguluje rizikové faktory srdečně cévních nemocí,
  • pomáhá udržovat zdravé vlasy, kůži, nehty a klouby,
  • brání vzniku osteoporózy u žen v menopauze a postmenopauze,
  • pozitivně ovlivňuje normální činnost cév, srdce a mozku,
  • snižuje výskyt vrásek a zlepšuje celkovou pružnost kůže.

Vlasy, nehty a kůže

Ztráta mladistvého vzhledu, pružné a svěží pokožky je často spojována se sníženou tvorbou kolagenu. Na vině je ale taktéž i křemík. který zásadně ovlivňuje elasticitu kůže i hydrataci. Křemík se podílí na tvorbě kolagenu, a proto užívání křemíku napomáhá zlepšit kvalitu kůže, vlasů i nehtů zejména u žen nad 40 let. 

Kosti, šlachy a klouby

Tento minerál má v těle dvě důležité funkce. Kromě podpory tvorby kolagenu ovlivňuje vývoj a růst kostí. Podle některých studií dokonce urychluje proces mineralizace kostí stejně jako vitamin D a pomáhá tak zpevnit kosti a bránit vzniku osteoporózy.

Imunita neboli přirozená obranyschopnost organismu

Křemík podporuje normální funkce imunitního systému. Příjem oxidu křemičitého jej může za určitých okolností stimulovat a zlepšit ochranu organismu před respiračními chorobami.

křemík a jeho vliv na zdraví
Na vzhledu vlasů a nehtů se křemík podílí velkou měrou.

Doporučená denní dávka křemíku

U křemíku nebyla dosud stanovena denní doporučené dávky křemíku jako u jiných vitaminů, minerálů a stopových prvků. Dle odhadů se denní příjem křemíku v běžné stravě pohybuje v rozmezí 10 až 30 mg. Denně bychom podle odborníků měli přijímat ideálně 20 až 40 mg.

Při běžné, zdravé a pestré stravě je příjem křemíku u zdravého člověka dostatečný. Potíže nastávají až v pozdějším věku, kdy obsah křemíku v těle přirozeně klesá. U žen více než u mužů. 

Užívání doplňků stravy za účelem zlepšení zdraví je vhodné konzultovat s lékařem. Zde se dávky pohybují řádově v jednotkách až stovkách miligramů.

Jak nedostatek či nadbytek křemíku ohrožuje zdraví

Jelikož je důležitý především pro funkce a tvorbu pojivových tkání, jeho nedostatečný příjem se může projevit oslabením kostí, nehtů, vlasů a kůže

Naštěstí se křemík nachází v celé řadě běžně dostupných potravin. Nejedná se o vzácný minerál, většina lidí jej přijímá v dostatečném a bezpečném množství, a tudíž nepotřebují užívat speciální doplňky stravy

Možné projevy nedostatečného příjmu křemíku:

  • oslabené kosti,
  • poruchy struktury kostí,
  • osteoporóza,
  • lámavé a třepivé nehty a vlasy,
  • slabé a vypadávající vlasy,
  • ochablá a dehydratovaná pokožka,
  • rychlejší vznik vrásek.

Hrozí předávkování křemíkem?

Bezpečná hranice při denním příjmu křemíku byla stanovená na 12 mg křemíku na jeden kilogram tělesné hmotnosti, což u osoby vážící 60 kg představuje dávku 700 mg.

Vzhledem k tomu, že z běžné stravy průměrný člověk přijme cca 10 až 30 g křemíku denně, je riziko předávkování v podstatě nemožné. Riziko tak hrozí pouze v případě nadměrného a lékařem nekontrolovaného užívání doplňků stravy obsahujících křemík, a ani to nebude snadné.

nízká hladina křemíku
Nízká hladina minerálu zhoršuje kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Je totiž jejich významnou součástí a navíc je nezbytný pro tvorbu kolagenu.

Které potraviny obsahují větší množství křemíku

Nejlepšími zdroji jsou celozrnné obiloviny, kořenová zelenina a luštěniny, ale také ovoce, ořechy a maso. Křemík také obsahuje pitná voda, minerální vody, pivo a víno. Pozor je však třeba dávat nejen na obsah křemíku, ale i jeho využitelnost v těle.

Nejlepší zdroje křemíku v potravinách:

  • obiloviny (hlavně druhy s vyšším obsahem vlákniny) – oves, ječmen, pšenice,
  • luštěniny – fazole,
  • zelenina – červená řepa, mrkev, ředkvičky, brambory, cibule,
  • ovoce – banány, sušené ovoce,
  • byliny – zejména kopřiva dvoudomá a přeslička rolní,
  • ořechy,
  • maso,
  • některé minerální vody,
  • alkoholické nápoje – pivo a víno.

Potraviny s nejvyšším obsahem křemíku (100 g):

Potravina Obsah křemíku
ovesné vločky 18,8 mg
celozrnná rýže 16,2 mg
fazole  5,5 mg
špenát 1,8 mg
banány 6,2 mg

Pokud nezvládáte křemík „ujíst“ můžete si pomoct doplňkem stravy

[content-egg-block template=offers_list_no_price]

Tipy na recepty s vysokým obsahem křemíku

[irp posts=“29110″]

Závěrečné shrnutí: Křemík je nezbytný pro zdravé kosti, šlachy, klouby, pokožku, vlasy i nehty

Neopomíjejte křemík ve své stravě a zapamatujte si o něm několik důležitých informací:

  • Je nezbytný pro vývoj a růst kostí, kůže, vlasů, nehtů a dalších orgánů obsahujících větší množství pojivové tkáně.
  • Přispívá k tomu, aby pokožka byla pružnější, vlasy silnější a hustší a nehty pevnější.
  • Pozitivně ovlivňuje normální funkce srdce, cév i mozku.
  • Zdravý, vyvážený a pestrý jídelníček obsahuje dostatečné množství křemíku a není nutné užívat doplňky stravy.

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.