Potraviny s vysokým obsahem vody: Doplňte zdravě pitný režim

14. 12. 2020

Máte potíže s dodržováním pitného režimu? Zásobte se potravinami s vysokým obsahem vody a udržujte své tělo neustále hydratované.

Voda jako základ života

Hydratace je nesmírně důležitá pro optimální funkci všech orgánů a celkové zdraví. Protože tělo ztrácí vodu dýcháním, pocením a vyprazdňováním, je důležité tekutiny průběžně doplňovat. Nedostatek vody vede k únavě, bolestem hlavy, kožním problémům, svalovým křečím, nízkému krevnímu tlaku a zrychlené srdeční frekvenci.

Dlouhodobá dehydratace může podle zahraniční studie způsobit vážné zdravotní komplikace včetně selhání důležitých orgánů.

Důvody, proč tělo potřebuje vodu

  • Regulace tělesné teploty
  • Zvlhčení sliznic očí, nosu a úst
  • Ochrana orgánů a tkání
  • Přenos kyslíku a živin do buněk
  • Správná činnost kloubů
  • Odstraňování odpadních látek z těla
  • Vstřebávání minerálů a vitaminů

Máte problém vypít za den dostatek tekutin? Nemějte obavy, své tělo udržíte hydratované nejen prostřednictvím pitného režimu, ale rovněž díky potravinám, které jsou plné vody.

[irp posts=“1864″]

13 potravin s vysokým obsahem vody

1. Salát

Obsah vody: 96 %

Salát je, co se týče obsahu vody, na samotném vrcholu potravinové pyramidy. Kromě velkého množství tekutin dodává také vlákninu, vitamin K, vitamin A a kyselinu listovou.

Listové saláty všech druhů jsou ideální jako zdravá příloha k masu i doplněk sendviče, plněné tortilly nebo domácího hamburgeru.

2. Okurka

Obsah vody: 95 %

Okurky jsou složené téměř výhradně z vody a zároveň poskytují další živiny včetně vitaminu K, draslíku, fosforu a hořčíku.

Ve srovnání s ostatní zeleninou mají extrémně nízký obsah kalorií. Díky tomu můžete jíst i několik okurek za den, aniž byste ohrozili svou váhu.

Začlenění okurek do každodenního jídelníčku je snadné. Můžete je přidat do salátu či sendviče, poskládat je na chléb se sýrem, nebo z nich vyrobit studenou letní polévku.

3. Celer

Obsah vody: 95 %

Spoustu vody obsahuje také celer, který díky nízké kalorické hodnotě patří mezi ideální potraviny na podporu hubnutí. Kromě vody se v něm ukrývá velká porce vlákniny, vitamin K a draslík.

Celer je možné konzumovat vařený i syrový. Chutnat vám bude v polévce, salátu i jako zdravá alternativa klasických hranolek.

4. Cuketa

Obsah vody: 94 %

Cuketa obsahuje kromě vody také úctyhodné množství vlákniny, která dodává pocit sytosti po jídle. Pokud si budete cuketu dopřávat pravidelně, můžete se těšit také z vyššího příjmu vitaminu C, který podporuje imunitní systém a chrání před řadou onemocnění.

Z cukety můžete připravit placky, nádivky, pečené hranolky, polévky i saláty. Jestliže cuketu nakrájíte na tenké proužky, skvěle jimi nahradíte běžné pšeničné těstoviny.

[irp posts=“30136″]

5. Rajčata

Obsah vody: 94 %

Rajčata mají působivý výživový profil a lidskému tělu přináší mnoho zdravotních výhod. Kromě 94 % vody obsahují lykopen, vitamin C a vitamin A.

A co s nimi v kuchyni? Pochutnáte si na rajčatech čerstvých i vařených. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy patří omáčky, polévky, saláty a salsy.

6. Vodní meloun

Obsah vody: 92 %

Vodní meloun patří mezi potraviny nejbohatší na vodu. Kromě toho obsahuje také spoustu vlákniny, antioxidantů, hořčíku, vitaminu C a vitaminu A. V melounu najdete jen minimum kalorií, a proto si ho můžete bez obav dopřávat i v případě, že hubnete.

Meloun obsahuje spoustu lykopenu, který má podle výzkumu schopnost snižovat oxidační poškození buněk způsobující srdeční choroby a diabetes.

Šťavnatý meloun si vychutnáte nejlépe jen tak samotný jako osvěžující svačinku. Můžete ho přidat také do salátu, nebo využít jako netradiční přílohu k hlavnímu jídlu.

7. Paprika

Obsah vody: 92 %

Papriky jsou bohaté nejen na vodu, ale také na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Značný význam mají karotenoidové antioxidanty, které mohou podle studie snižovat riziko některých druhů rakoviny a očních onemocnění.

Ve srovnání s jinými druhy zeleniny a ovoce mají papriky nejvyšší množství vitaminu C. Prospívá celému imunitnímu systému, podporuje zdraví kostí a chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů.

Papriky jsou výborné syrové, povařené, dušené i grilované. Skvěle si rozumí s masem, ostatní zeleninou i různými přílohami.

8. Květák

Obsah vody: 92 %

Díky vysokému obsahu vody a vlákniny je květák výživný a příjemně sytý. Organismu dodává více než 15 různých vitaminů a minerálů včetně cholinu, který hledáme v jiných potravinách obtížně. Přitom se jedná o základní živinu nezbytnou pro optimální funkci mozku.

Květák můžete dusit, vařit, zapékat nebo jej jemně nasekat a použít jako přílohu k masu místo rýže.

9. Jahody

Obsah vody: 91 %

Jahody obsahují kromě vody důležité antioxidanty, vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou a mangan.

Zahraniční studie v roce 2016 ukázala, že pravidelná konzumace jahod snižuje zánět, což pomáhá s ochranou před srdečními chorobami, cukrovkou, Alzheimerovou chorobou a různými druhy rakoviny.

Jahody zapojíte do svého pravidelného jídelníčku velmi snadno. Můžete si je vychutnat samotné, přidat je do ranní kaše či müsli, vytvořit z nich syté jahodové smoothie nebo je přidat do salátu.

10. Meloun cantaloupe

Obsah vody: 90 %

Výživný meloun cantaloupe vás zasytí a tělu doplní pořádnou dávku vody, vitaminu A i vlákniny.

Podle studie už pouhá jedna porce melounu cantaloupe obsahuje 2 gramy vlákniny, která společně s vodou podporuje plnost a snižuje chuť k jídlu.

Sladký meloun můžete přidat do salátu, osvěžujícího smoothie, jogurtu i exotické salsy.

11. Broskev

Obsah vody: 89 %

Broskve patří mezi velmi výživné a vysoce hydratační druhy ovoce. Většinu váhy tvoří voda v kombinaci s vlákninou a důležitými vitaminy a minerálními látkami, včetně vitaminu A, vitaminu C, vitaminů skupiny B a draslíku.

Broskve chutnají výborně s jogurtem či tvarohem. Hodí se také do ovocných a zeleninových salátů. V létě je můžete zkusit ogrilovat společně s ananasem.

12. Pomeranč

Obsah vody: 88 %

Pomeranče poskytují organismu řadu zdravotních výhod. Kromě vysokého množství vody obsahují vlákninu, vitamin C a draslík posilující imunitní systém.

Studie ukázala, že jsou pomeranče bohaté také na antioxidanty včetně flavonoidů. Zabraňují poškození buněk snižováním zánětlivosti v těle.

Pomeranče jsou společně s ostatními citrusy ideální k odšťavnění. Vychutnat si je ale můžete také v ovocném salátu.

13. Bílý jogurt

Obsah vody: 88 %

Plnotučný bílý jogurt obsahuje spoustu vody i živin, které posilují zdraví. Velký význam má především vápník, fosfor a draslík – minerální látky podporující zdraví kostí.

Studie ukázala, že pravidelná konzumace jogurtu podporuje hubnutí, a to díky vysokému obsahu vody a bílkovin, které mají schopnost snižovat chuť k jídlu.

Chcete-li naplno využívat všech výhod jogurtu, jezte pouze ty neochucené bez obsahu přidaného cukru.

Kde ještě najdete spoustu vody?

potraviny s vysokým obsahem vody
  • Zelí
  • Špenát
  • Brokolice
  • Ředkvičky
  • Mrkev
  • Lilek
  • Brambory
  • Ananas
  • Kiwi
  • Jablko
  • Grapefruit
  • Tvaroh

Z tekutin:

  • Odstředěné mléko
  • Kokosové mléko
  • Sójové mléko
  • Polévky

Kdy a jak zvýšit příjem vody?

Dostatečnou hydrataci většinou můžete snadno udržet usrkáváním čisté vody v průběhu celého dne a konzumací vysoce hydratujících potravin. Vyšší příjem vody však potřebujete při cvičení a zvýšeném pocení, během horkých letních dnů, v případě zdravotních potíží a během těhotenství či kojení.

Optimálně hydratované tělo udržíte rovněž omezením příjmu slaných potravin, nechvalně známých odvodňujícími účinky. Patří sem hlavně jídla z rychlého občerstvení, uzená masa, konzervované potraviny a různé slané pochutiny.

Nejste si jisti, jestli pijete dost?

Zapisujte si zhruba 3 až 7 dní všechno, co sníte a vypijete. Nepřidávejte si, nesnažte se v tyto dny jíst a pít zdravěji – chovejte se stejně jako vždycky. Vás praktický lékař nebo výživový poradce váš záznam zhodnotí a doporučí další kroky.

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Další články

Tipy na vyvážené a rychlé večeře podle nutriční terapeutky

Tipy na vyvážené a rychlé večeře podle nutriční terapeutky

9. 12. 2025
Martina Rusňáková Korejčková
Tipy nutriční terapeutky na vyvážené a rychlé obědy do 30 minut

Tipy nutriční terapeutky na vyvážené a rychlé obědy do 30 minut

9. 12. 2025
Martina Rusňáková Korejčková