Letní sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Ta srpnová právě začíná a nabízí širokou škálu tuzemského ovoce a zeleniny s všestranným využitím. Zajímá vás, jak zužitkovat čerstvé a šťavnaté kusy, plné vitaminů a minerálních látek? Mrkněte do jídelníčku.
Potraviny, které mají sezónu v srpnu
Vysoké teploty a půda zalitá po většinu dne sluncem prospívá hned několika druhům ovoce a zeleniny. Které z nich mají sklizeň v srpnu?
- Ovoce (angrešt, borůvky, broskve, hroznové víno, hrušky, jablka, jahody, josta, ostružiny, maliny, meruňky, ringle, rybíz, švestky, třešně, višně)
- Zelenina (brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolové lusky, mladý hrášek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mrkev, okurka, paprika, patizón, pór, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, saláty, tuřín, vodnice, zelí)
[irp posts=“22538″]
Ukázka zdravého srpnového jídelníčku
1. den
Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou, borůvkami a hořkou čokoládou
Svačina: Bílý jogurt s jahodami a konopnými semínky
Oběd: Ratatouille se zastřeným vejcem a celozrnným pečivem
Večeře: Pečený losos s květákem a zeleninovým pyré

2. den
Snídaně: Pohankové vločky s rostlinným mlékem, malinami a lískovými ořechy
Svačina: Celozrnný žitný chléb s rukolou, nakládanými hruškami a kozím sýrem
Oběd: Celozrnný kuskus s tuňákem, olivami, sušenými rajčaty, marinovaným lilkem a čerstvou zeleninou
Večeře: Pečená kuřecí křídla s česnekem, chilli a zázvorem, listový salát

3. den
Snídaně: Omeleta s bylinkami a nízkotučným tvrdým sýrem, čerstvá zelenina
Svačina: Focaccia s bazalkovým pestem, rozmarýnem a cherry rajčaty
Oběd: Listový salát s pečeným bramborem, marinovanou červenou řepou, klíčky a farmářským tvarohem
Večeře: Quinoové placičky s hummusem, mrkví a čočkovým salátem

Přejeme dobrou chuť a krásné srpnové dny 🙂
P. S. Ochutnejte také dobroty z dalších jídelníčků z kuchyně BezHladovění.