Srpnový jídelníček ze sezónních surovin

7. 8. 2020

Letní sezóna trvá jen pár týdnů v roce. Ta srpnová právě začíná a nabízí širokou škálu tuzemského ovoce a zeleniny s všestranným využitím. Zajímá vás, jak zužitkovat čerstvé a šťavnaté kusy, plné vitaminů a minerálních látek? Mrkněte do jídelníčku.

Potraviny, které mají sezónu v srpnu

Vysoké teploty a půda zalitá po většinu dne sluncem prospívá hned několika druhům ovoce a zeleniny. Které z nich mají sklizeň v srpnu?

  • Ovoce (angrešt, borůvky, broskve, hroznové víno, hrušky, jablka, jahody, josta, ostružiny, maliny, meruňky, ringle, rybíz, švestky, třešně, višně)
  • Zelenina (brokolice, celer, cibule, cuketa, česnek, dýně, fazolové lusky, mladý hrášek, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, květák, lilek, mrkev, okurka, paprika, patizón, pór, rajčata, ředkev, ředkvičky, řepa, saláty, tuřín, vodnice, zelí)

[irp posts=“22538″]

Ukázka zdravého srpnového jídelníčku

1. den

Snídaně: Ovesná kaše s vanilkou, borůvkami a hořkou čokoládou

Svačina: Bílý jogurt s jahodami a konopnými semínky

Oběd: Ratatouille se zastřeným vejcem a celozrnným pečivem

Večeře: Pečený losos s květákem a zeleninovým pyré

2. den

Snídaně: Pohankové vločky s rostlinným mlékem, malinami a lískovými ořechy

Svačina: Celozrnný žitný chléb s rukolou, nakládanými hruškami a kozím sýrem

Oběd: Celozrnný kuskus s tuňákem, olivami, sušenými rajčaty, marinovaným lilkem a čerstvou zeleninou

Večeře: Pečená kuřecí křídla s česnekem, chilli a zázvorem, listový salát

3. den

Snídaně: Omeleta s bylinkami a nízkotučným tvrdým sýrem, čerstvá zelenina

Svačina: Focaccia s bazalkovým pestem, rozmarýnem a cherry rajčaty

Oběd: Listový salát s pečeným bramborem, marinovanou červenou řepou, klíčky a farmářským tvarohem

Večeře: Quinoové placičky s hummusem, mrkví a čočkovým salátem

Přejeme dobrou chuť a krásné srpnové dny 🙂

P. S. Ochutnejte také dobroty z dalších jídelníčků z kuchyně BezHladovění.

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.