Ukázkový jídelníček pro bezezbytkovou dietu: II. díl

27. 11. 2020

Trpíte onemocněním střev? Lékař vám doporučil bezezbytkovou dietu? Zjistěte, v jaké podobě povolené potraviny konzumovat a na které si naopak dát pozor.

Tepelná úprava potravin

Pokud trpíte onemocněním střev, přizpůsobte svému zdravotnímu stavu (po dohodě s lékařem) i váš jídelníček. Vyhýbejte se konzumaci tučných, nadýmavých a těžce stravitelných jídel.

Místo toho si navykněte na nové způsoby tepelné úpravy potravin: vaření, dušení, pečení v páře, ve vodní lázni, a to vždy doměkka.

Jaké nádobí zvolit?

Vaření vám usnadní teflonové nebo silikonové nádobí. Díky němu připravíte jídlo v dietní podobě bez přidaného tuku.

[irp posts=“52241″]

Nevhodné potraviny

Při skladbě jídelníčku mějte na paměti, že bezezbytková strava je individuální, jednoznačné stanovisko při výběru potravin nelze určit.

Sacharidy

  • Celozrnná mouka a výrobky z ní
  • Pečivo a chléb s mákem a semínky
  • Čerstvé pečivo a chléb
  • Kynuté pečivo
  • Kynuté knedlíky
  • Linecké a listové těsto
  • Hranolky, krokety a jiné smažené/fritované přílohy
  • Luštěniny

Tuky

  • Sádlo
  • Vypečený tuk
  • Majonéza
  • Tatarská omáčka
  • Kokosový olej
  • Palmový tuk
  • Semínka
  • Ořechy

Bílkoviny

  • Smetana a výrobky z ní
  • Šlehačka
  • Tučná masa a masové konzervy
  • Vnitřnosti
  • Tučné mléčné výrobky
  • Vejce v nadměrném množství
  • Tučné uzeniny
  • Paštika
  • Prejt
  • Škvarky
  • Slanina

Zelenina

  • Kapusta
  • Zelí
  • Květák
  • Brokolice
  • Papriky
  • Ředkvičky
  • Kukuřice
  • Kedlubny
  • Okurky
  • Salát
  • Cibule
  • Česnek
  • Houby
  • Nakládaná a sterilovaná zelenina

Ovoce

  • Hrušky
  • Ananas
  • Třešně
  • Jahody
  • Maliny
  • Ostružiny
  • Kiwi
  • Rybíz
  • Neloupané ovoce
  • Ovoce vcelku
  • Sušené a kandované ovoce

Dráždivá koření a dochucovadla

  • Paprika
  • Pepř
  • Kari
  • Výrazné kořenící směsi
  • Pálivá paprika
  • Chilli
  • Hořčice
  • Kečup
  • Sójová omáčka
  • Bujón

Nápoje

  • Perlivé nápoje
  • Káva
  • Alkohol

Jaké potraviny naopak do jídelníčku zařadit? Odpověď najdete v I. díle ukázkového jídelníčku pro bezezbytkovou dietu.

[the_ad_placement id=“umisteni-jidelnicky“]

Ukázka jídelníčku při bezezbytkové dietě

1. den

Snídaně: Jáhlová kaše s dušeným jablkem a přepuštěným máslem

Svačina: Neslazený meruňkový kompot

Oběd: Pečený candát s bramborovou kaší a rajčaty bez semen

Svačina: Nízkotučný kefír

Večeře: Hovězí vývar s kousky masa, mrkví, celerem a petrželí

pečený candát s bramborovou kaší a rajčaty bez semen

2. den

Snídaně: Ovesná kaše s nízkotučným tvarohem a banánem

Svačina: Neslazený broskvový kompot

Oběd: Palačinky z pšeničné mouky potřené rajčatovým protlakem, plněné dušenou cuketou, špenátem a nízkotučným tvrdým sýrem

Svačina: Bílý jogurt

Večeře: Rizoto s krůtím masem a mrkví

ovesná kaše s nízkotučným tvarohem a banánem

3. den

Snídaně: Bílé pšeničné nekynuté pečivo s lučinou a kuřecí šunkou s obsahem masa 90 % a více

Svačina: Neslazená jablečná přesnídávka

Oběd: Brambory zapečené s libovým vepřovým masem, špenátem a nízkotučným tvrdým sýrem

Svačina: Nízkotučné acidofilní mléko

Večeře: Rybí polévka s mrkví a petrželí

bílé pšeničné nekynuté pečivo s lučinou a kuřecí šunkou s  obsahem masa 90 % a více

Jak dlouho držet bezezbytkovou dietu? Zeptejte se svého ošetřujícího lékaře.

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.