Puriny jsou ve všem živém: Kdy hrozí problém?

16. 1. 2019

Jsou součástí každé živé buňky – rostlinné i živočišné. Chemicky jde o molekuly tvořené atomy uhlíku a vodíku. Jsou součástí DNA i RNA. Kdy si ohlídat jejich příjem a jak poznat první problémy?

Dva základní druhy purinů

Server Arthritis-health.com rozlišuje dva základní druhy podle původu:

  1. Endogenní puriny – které tělo samo vyrábí
  2. Exogenní puriny – přijímané z jídla a nápojů

Exogenní puriny přijímané potravou se rozkládají v játrech. Jako odpadní produkt vzniká kyselina močová. Ta se uvolňuje do krevního oběhu. Končí v ledvinách, odkud se vylučuje močí z těla ven.

Nadbytek kyseliny močové v krevním oběhu nazýváme hyperurikémie. Může způsobit ledvinové kameny nebo zánětlivé onemocnění zvané dna. Spousta lidí s vysokou hladinou kyseliny močové však nemá příznaky žádné.

Příčiny hyperurikémie

příčiny hyperurikémie

Podle Wikipedie tu hraje roli řada faktorů včetně:

  • Genetiky
  • Obezity
  • Nadbytečného příjmu alkoholu
  • Inzulinové rezistence
  • Problémů s ledvinami
  • Snížené funkce štítné žlázy
  • Užívání diuretik

Nízkopurinová dieta

Trpíte hyperurikémií nebo dnou? Měli byste dodržet dietu chudou na puriny – tedy upřednostňovat potraviny s jejich nízkým obsahem. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Podle Mayo Clinic je nízkopurinová dieta vhodná pro každého, kdo:

  • potřebuje hlídat hladinu kyseliny močové v krvi
  • trpí ledvinovými kameny
  • má náběh nebo už onemocněl dnou

Při nízkopurinové stravě je důležité pít hodně vody. Podporuje trávení a snižuje koncentrace kyseliny močové v krvi. Odborníci na zdraví ledvin doporučují 8 a více sklenic vody denně.

Vysokopurinové potraviny

  • Pivo a výrobky z droždí a kvasnic
  • Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu
  • Mořské plody a jiní měkkýši, ančovičky, sardinky, sleď, makrela
  • Jakékoli potraviny s nasycenými tuky
  • Mladé maso – kuřecí a telecí, zvěřina a vnitřnosti – játra, mozek, ledvinky z hovězího masa

Potraviny se středním obsahem purinů

  • Pšeničné otruby a klíčky (denně do ¼ šálku)
  • Ovocné šťávy bez přidaného sirupu
  • Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně)
  • Masové vývary
  • Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně)
  • Fazole, čočka a hrách (max. 1 šálek denně)
  • Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (max. ½ hrnku denně)

Nízkopurinové potraviny

  • Káva a čaj
  • Vejce
  • Ovoce
  • Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné)
  • Ořechy a ořechová másla
  • Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů
  • Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina…

Průměrný obsah purinů v potravinách (mg/100 g potraviny)

Maso, uzeniny

[ninja_tables id=“43926″]

Vnitřnosti

[ninja_tables id=“43928″]

Ryby

[ninja_tables id=“43930″]

Mléko, vejce

[ninja_tables id=“43932″]

Tuky, ořechy, kakao

[ninja_tables id=“43933″]

Mouka, pekárenské produkty

[ninja_tables id=“43936″]

Brambory, luštěniny, zelenina

[ninja_tables id=“43938″]

Ovoce

[ninja_tables id=“43941″]

[irp posts=“29149″]

Zásady diety proti dně

  • Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/100 g hmotnosti.
  • Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/100 g hmotnosti.
  • Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/100 g hmotnosti.

Pozor na koncentrované puriny

koncentrované puriny

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Nahraďte pivo vínem. Kvasinky v pivu podle nedávného výzkumu negativně ovlivňují množství kyseliny močové v krvi. Malé množství (1 sklenička) vína naopak hladinu mírně snižuje.

Hladinu purinů zvyšuje i nealkoholické pivo

Server Arthritis.org varuje před pitím alkoholického i nealkoholického piva. Alkoholické pivo podle něj zvyšuje hladinu kyseliny močové o 6,5 %, nealkoholické o 4,4 %. Většina purinů v pivě pochází z pivovarských kvasnic. Pokud se pití zlatavého moku nedokážete vzdát, volte lehčí piva nebo ležáky.

Moderní piva – nepasterizovaná nebo nefiltrovaná – podle zkušeností lidí s dnou bohužel mohou spouštět záchvaty stejně jako piva klasická.

Výhody středomořské diety

Jedna ze studií, které se zúčastnilo 4 500 lidí, potvrdila, že středomořská strava snižuje riziko nadbytku kyseliny močové v krvi. Má výborné antioxidační vlastnosti a bojuje proti zánětům v těle.

[irp posts=“2745″]

Co si můžete dopřát bez obav?

Server Healthline.com doporučuje:

  • Celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny
  • Mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr
  • Vejce
  • Ovoce a zeleninu

Není to jen o jídle

Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu – více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

[irp posts=“25205″]

Reference

  • SVAČINA, Š. et al. Klinická dietologie, Praha: Grada, 2012, 384 s.
  • LEDVINA, M. et al. Biochemie pro studující medicíny I. díl, Praha: Nakladatelství Karolinum, 2006.
  • CHUP, M., Jak se stravovat při onemocnění dnou, Svět potravin, srpen 2009, s. 18 – 19
  • HOUSOVÁ, J., Dna – nemoc (nejen) králů a bohatých, Obesity news, 4. ročník, 1/2010
  • Jak na dnu? dostupné z www.nemoc-dna.cz/obsah-purinu-v-potravinach/

Redakce

Každý den vám přinášíme novinky a zajímavosti ze světa zdravého životního stylu a hubnutí.

Další články

Tipy na vyvážené a rychlé večeře podle nutriční terapeutky

Tipy na vyvážené a rychlé večeře podle nutriční terapeutky

9. 12. 2025
Martina Rusňáková Korejčková
Tipy nutriční terapeutky na vyvážené a rychlé obědy do 30 minut

Tipy nutriční terapeutky na vyvážené a rychlé obědy do 30 minut

9. 12. 2025
Martina Rusňáková Korejčková

Napsat komentář