Že stále používáte v kuchyni pouze klasickou pšeničnou mouku a jediné, jak by vás napadlo ji rozdělit, je na hrubou a jemně mletou?
Chyba! Dnes už je snadno dostupná celá řada jiných, zdravějších druhů mouky, které ozvláštní vaše pokrmy výbornou chutí i jejich nutriční hodnotou.
S lepkem, nebo bez něj?
Existují jak mouky bezlepkové, tak s lepkem. Záleží jen na vás, jaké varianty preferujete a zda netrpíte celiakií.
V následujících řádcích vám poskytneme přehled těch nejzákladnějších druhů, které můžete využít při svém příštím pečení a překvapit tak celou rodinu něčím novým, chutným, ale hlavně zdravým.
Nevadí vám lepek? Zkuste kromě pšeničné třeba níže uvedené mouky:
Žitná mouka
Žitná mouka se nejvíce hodí k pečení chleba a vyrábí se rozemletím žitného zrna. Tato mouka obsahuje řadu vitaminů skupiny B a vitamin E. Najdeme zde také některé minerální látky.
Žito je přirozeně tmavší než pšenice a také obsahuje mnohem více vlákniny, což je příznivé nejenom pro naše zažívání.
Špaldová mouka
Špalda je lehce stravitelná obilovina a většinou ji dobře snášejí i alergici. Špaldová mouka má vysoký podíl minerálních látek a mnohem prospěšnější složení bílkovin, než je tomu u pšenice.
Hodí se na pečení moučníků i dezertů, jelikož špalda oplývá příjemně oříškovou chutí.
[ninja_tables id=“45312″]
Celozrnná mouka
Tato mouka má nižší glykemický index než ostatní mouky, dokáže nás tedy velmi dobře zasytit i na delší dobu. Najdeme zde i vnější části zrna, díky čemuž si mouka zachovává vyšší nutriční hodnoty.
Nejlépe se hodí k pečení pečiva a to jak sladkého, tak slaného.
Ovesná mouka
Oves obsahuje více nenasycených mastných kyselin než obyčejná pšenice a také množství dobře stravitelných bílkovin. Dá se použít na přípravu těst, kaší i na zahuštění polévek.
Ovesná mouka má rovněž vysoký obsah minerálů a také v ní najdeme vitamin B1, který pomáhá udržet naši psychickou pohodu.
Jaké mouky jsou naopak bezlepkové?
Kokosová mouka
Zní to poněkud netradičně, ale kokosová mouka rozhodně stojí za vyzkoušení. Skvěle se hodí pro přípravu moučníků, neboť kokos dodává mouce jemně nasládlou chuť. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny.
[ninja_tables id=“45315″]
Čiroková mouka
Mouka z čiroku je vysoce výživnou potravinou a někdy ji nazýváme jako takzvanou pšenici celiaků. Najdeme v ní řadu hodnotných látek jako je hořčík, železo, fosfor, draslík, mangan, selen, zinek i vitaminy B. Čiroková mouka má neutrální chuť, dá se proto použít k jakémukoliv účelu.
Cizrnová mouka
Ořechová příchuť této mouky se hodí k pečení domácích muffinů, lívanců, bábovek i buchet a je přirozeně bezlepková. Je velmi oblíbená u vegetariánů a může se chlubit opravdu vysokou nutriční hodnotou.
[ninja_tables id=“45319″]

Amarantová mouka
Amarant je výborným zdrojem bílkovin a mouka z něj má charakteristickou ostřejší chuť. Proto se tato mouka nejlépe používá v kombinaci s jinou bezlepkovou moukou, například kukuřičnou.
Amarantová mouka je skvělým zdrojem živin pro vegetariány a vegany.
Kukuřičná mouka
Můžete ji využít na nespočet způsobů. Velmi častá je příprava tortill, placek či kaší. Koupit si ji můžete i v instantní podobě, kterou nazýváme polenta. Polenta je velmi oblíbená hlavně v italské kuchyni a je bohatá na řadu výživných látek.
[ninja_tables id=“45325″]

TIP: Trpíte alergií na lepek? Inspirujte se našimi vzorovými jídelníčky bez lepku:
Do našeho přehledu se rozhodně nevešly všechny dostupné druhy zdravých mouk. Chtěli jsme vám ale představit ty nejpoužívanější a přesvědčit vás, že rozhodně nemusíte zůstávat u klasické pšeničné, které tělo zbytečně zatěžuje.
Přejeme příjemné chvíle strávené zdravým vařením či pečením!