Zdravé low carb pečivo: 5 receptů na chléb i sladkosti bez sacharidů

28. 7. 2021

Low carb dieta slibuje rychlý úbytek tuků a celou řadu dalších zdravotních benefitů. Stačí omezit příjem sacharidů a nahradit je potravinami bohatými na bílkoviny, tuky a ideálně i další živiny. Lze ale nahradit tak oblíbený chléb a jiné pečivo?

Nebudeme vás napínat. Možné to samozřejmě je. Stejně jako jsme si zvykli jíst různé druhy celozrnného pečiva a neládovat se každý den rohlíky a chlebem z bílé mouky, existují také možnosti, jak sacharidové pečivo nahradit úplně. A není jich vůbec málo.

Občas je prostě fajn jen tak si na rohlik namazat oblíbenou pomazánku nebo si pochutnat na čerstvém chlebu s máslem a vařeným vajíčkem. Těmto chutím se nemusíte vyhýbat ani při low carb dietě

[irp posts=“5343″]

Vyzkoušejte jeden nebo klidně všechny uvedené recepty, jak si připravit domácí chléb a pečivo s minimálním obsahem sacharidů. Považujte to především za zajímavý tip, jak si zpestřit standardní nízkosacharidový jídelníček založený na mase, mléčných výrobcích a zelenině.

Sýrový chléb s černými olivami

Chuťově vynikající chléb, na kterém si rychle vytvoříte závislost. Konzumujte jen občas 😉

Ingredience na menší bochník:

  • 200 g sýru Gouda
  • 4 ks vajíčka
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 4 lžíce psyllia (vláknina)
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 50 g černých oliv nebo sušená rajčata
  • sůl

Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Přidejte vajíčka, vlákninu, kmín a špetku soli a promíchejte. Nechte 10 minut odpočinout. Mezitím zapněte troubu na 200 °C a nakrájejte olivy na menší kolečka. Přidejte je do těsta na chléb a znovu promíchejte. 

Z těsta vytvořte bochánek či jiný libovolný tvar a dejte jej péct do trouby na cca 15 minut. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte dalších 30 minut, dokud chléb nezezlátne. Po vyjmutí z trouby jej posypte semínky. Nechte chléb vychladnout a skladujte v lednici nebo mrazáku.

sýrový chléb s olivami
Pozor na závislost, který tento sýrový chléb vzbuzuje.

Nízkosacharidové bagety z tvarohu a chia semínek

Chutné a jemné bagetky, které oceníte ke svačině na výletě, ke grilovanému masu i na party jednohubky.

Ingredience na 4 bagety:

  • 200 g měkkého tučného tvarohu
  • 50 g krémového sýru
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce psyllia (vláknina)
  • 2 ks vajec
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžička soli

Rozehřejte troubu na 150 °C. Suroviny vložte do větší mísy a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hutné lepkavé těsto. Nechte několik minut odležet, a poté vytvořte 4 větší nebo 8 menších baget. Nebo kolik vám vyjde 😉 Bagety posypte směsí semínek a položte na pekáč vyložený pečicím papírem. Pečte 50 až 60 minut, dokud nejsou bagetky dozlatova upečené.

[the_ad_placement id=“recepty-pod-ingrediencemi“]

Oopsie chléb z vajíček a sýru

Tyto jednoduché placky skvěle nahradí klasické pečivo. Jíst je můžete s čímkoliv, co vám chutná. Samozřejmě dle zásad low carb diety. 😉

Ingredience na cca 6 kousků:

  • 3 ks vajíček
  • 100g krémový sýr (může být lučina)
  • sůl a pepř
  • 1 lžička vinného kamene
  • bylinky, parmazán, chia semínka, česnek (dle chuti)

Zapněte troubu na 150°C. Připravte si dvě nádoby. Do jedné vložte bílky a do druhé žloutky. Bílky vyšlehejte do sněhu. Žloutky smíchejte se sýrem, vinným kamenem a případně dalšími surovinami dle chuti. Osolte a opepřete. Opatrně promíchejte obě směsi. Na plech vyložený pečicím papírem vytvořte placičky. Pečte cca 25 až 30 minut do zlatova. Skladujte v lednici či mrazáku.

oopsie chléb
Oopsie chléb lze jíst s čímkoliv: sýrem, šunkou, pomazánkou.

Low carb chléb ze tří druhů mouk a semínek

Na tento chléb budete potřebovat spoustu surovin včetně mandlové a lněné mouky. Ty si můžete připravit doma, ale lze je i koupit už hotové.

Ingredience:

  • 100 g mandlové mouky
  • 150 g lněné mouky
  • 100 g dýňové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 100 g lněných semínek
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 100 g mandlí
  • 200 ml kokosového oleje
  • 100 ml vody
  • 1 menší cuketa
  • 5 ks vajíček
  • 1 lžička soli

Nejprve rozehřejte troubu na 180°C. Do větší mísy vsypejte všechny druh mouk, semínek a nahrubo nasekané mandle. Promíchejte. Přidejte najemno nastrouhanou cuketu, kokosový olej, vodu a vajíčka. Osolte. Do těsta můžete přidat i nakrájené olivy. Důkladně promíchejte a nechte odstát 5 minut. Ještě jednou promíchejte. Lepkavé těsto vlijte do formy na chléb a pečte cca 55 až 60 minut. Hotový chléb skladujte v ledničce nebo mrazáku.

Nechce se vám nebo nemáte čas vařit? Vyzkoušejte low carb krabičky. Nízkosacharidové jídlo připraví za vás a dovezou vám ho domů či do práce. Stravujete se low carb, jídlo si užíváte a ještě šetříte čas.

Jogurtové bochánky bez sacharidů pro náročné

Nadýchané bochánky si oblíbí prostě každý. Obzvláště dobře chutnají s domácí ovocnou marmeládou z malin, jahod či ostružin. Samozřejmě bez cukru 😉

Ingredience na 2 bochánky:

  • 150 g tučného jogurtu (10 % tuku)
  • 4 ks vajíček
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic lněného semínka
  • 2 vrchovaté lžíce psyllia
  • 50 g semínek a ořechů
  • 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse smíchejte vajíčka s jogurtem a solí. Přidejte najemno rozemletá lněná semínka a vlákninu, případně rozdrcené ořechy a semínka a prášek do pečiva. Opravdu důkladně promíchejte a nechte alespoň 5 minut odstát. 

Hotové těsto by mělo být lepkavé a středně husté. Vytvořte dva bochánky a dejte do trouby péct na cca 50 až 55 minut. Hotové bochánky položte na bavlněnou utěrku a nechte vychladnout. Teprve poté můžete krájet a podávat.

jogurtový chléb
Skvěle jogurtový chléb chutná s domácí ostružinovou marmeládou.

[irp posts=“236373″]

Závěrečné shrnutí: Pochutnejte si na chlebu bez sacharidů

Chcete-li si kdykoliv upéct výživný low carb chleba či pečivo, mějte doma následující suroviny:

  • sýry: gouda, eidam nebo mozzarella,
  • krémový sýr: lučina,
  • bílý tučný jogurt,
  • tučný tvaroh,
  • vajíčka,
  • psyllium,
  • nesacharidové druhy mouk: mandlová, lněná, dýňová, kokosová,
  • různé druhy semínek: lněná, slunečnicová, dýňová, sezamová, konopná, chia,
  • ořechy: mandle, lískové, pekanové,
  • koření: sůl, kmín, bylinka,
  • kypřicí prášek,
  • černé olivy, sušená rajčata.

Monika Šaríková

Když jsem před léty studovala historii a literaturu, nenapadlo by mě, že se nakonec budu živit psaním. Jednoznačně nejradši se věnuji psaní o zdravém životním stylu. Miluji dobré jídlo, ráda vařím, ujetá jsem zejména na českou a asijskou kuchyni, zbožňuji přírodu a pohyb. Mezi mé velké sportovní lásky patří zejména běh, kolo, turistika a jóga :). Nově jsem kromě textařky také funkční trenérkou.