Zdravý jídelníček v menopauze: Co si naložit na talíř?

21. 9. 2018

Období klimakteria u žen se často pojí s výkyvy nálad, zvýšenou únavou nebo nabíráním na váze. Se správně zvoleným jídelníčkem tyto nepříjemné příznaky omezíte, nebo úplně vymýtíte.

Na talíř si každý den naložte potraviny s vysokým obsahem:

Důležité jsou také fytoestrogeny, které pomáhají normalizovat hormonální hladinu v těle.

[the_ad_placement id=“umisteni-jidelnicky“]

Pondělí

Snídaně: Ovesné, špaldové a kukuřičné lupínky s bílým jogurtem, slunečnicovými semínky a jablkem

Svačina: Smoothie z banánu, listového špenátu, jahod a sójového mléka

Oběd: Kuřecí steak s pečenými batáty na rozmarýnu

Svačina: Kiwi, hrst mandlí

Večeře: Žitné pečivo s čerstvým kozím sýrem a pečenou řepou

žitné pečivo s čerstvým kozím sýrem a pečenou řepou

Úterý

Snídaně: Pohanková kaše s kakaem, para ořechy a hruškou

Svačina: Chia pudink s mangem

Oběd: Celozrnné těstoviny s tomatovou omáčkou a tuňákem

Svačina: Ananasový fresh juice

Večeře: Cizrnový salát s pikantním humusem

chia pudink s mangem

Středa

Snídaně: Sójový jogurt s domácí granolou a meruňkami

Svačina: Hroznové víno

Oběd: Fazolový salát s avokádem, rajčaty, koriandrem a olivovým olejem

Svačina: Žitný chléb s vajíčkovou pomazánkou

Večeře: Hustá dýňová polévka na thajský způsob

[ninja_tables id=“53856″]

Čtvrtek

Snídaně: Ovesná kaše s nastrouhanou mrkví, vlašskými ořechy a mákem

Svačina: Bílý jogurt a čerstvé fíky

Oběd: Quinoa pilaf s kuřecím masem a zeleninou

Svačina: Zeleninové špalíčky s jogurtovo-křenovým dipem

Večeře: Míchaná celozrnná rýže s tofu, brokolicí, mrkví, sezamovým olejem a sójovou omáčkou

quinoa pilaf s kuřecím masem a zeleninou

Pátek

Snídaně: Špaldový banánový chlebíček, obilná káva se sójovým mlékem

Svačina: Švestka a hrst vlašských oříšků

Oběd: Paella s krevetami

Svačina: Tvaroh s jablkem

Večeře: Cuketové placičky s batátovými hranolky

špaldový banánový chlebíček

Sobota

Snídaně: Míchaná vajíčka s celozrnným chlebem, jarní cibulkou a cherry rajčátky

Svačina: Pomerančová šťáva

Oběd: Zelené kari s treskou, lilkem a žampiony

Svačina: Šopský salát

Večeře: Zeleninová polévka s růžičkovou kapustou

zelené kari s treskou, lilkem a žampiony

Neděle

Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem

Svačina: Nektarinka

Oběd: Štika pečená na kořenové zelenině a cibuli s bramborovou kaší

Svačina: Bílý jogurt s chia semínky a borůvkami

Večeře: Celozrnný žitný chléb s hummusem a zeleninovým salátkem

bílý jogurt s chia semínky a borůvkami

Šárka Jirchářová

Mým velkým koníčkem je vaření a pečení. Nepříjemné střevní onemocnění mě přivedlo na dietu Low-FODMAP, která ve světě sklízí velké úspěchy. Ulehčuje život mnoha lidem se syndromem dráždivého tračníku. Nedostatek informací v našich končinách mě přivedl k psaní vlastního blogu www.lowfodmapdieta.cz.

Další články

Preventivní jídelníček proti cukrovce II.

Preventivní jídelníček proti cukrovce II.

12. 5. 2017
Sandra Figalová
Zdravý jídelníček ahoj léto II.

Zdravý jídelníček ahoj léto II.

31. 8. 2018
Sandra Figalová